Στήριξε οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάνε μια δωρεά! Πάτα εδώ

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην εφημερίδα «η Βραδυνή» και στο δημοσιογράφο, Βαγγέλη Γιακουμή

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων εβδομάδων ανέδειξαν κυβερνητικές καθυστερήσεις όσον αφορά στην ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική κρίση. Η κλιματική κρίση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την κάλυψη αδυναμιών και ανεπάρκειας. Επιβάλλει ριζικές και σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα για μία ισχυρή πολιτεία…. Η επικοινωνιακή διαχείριση από τη μεριά της κυβέρνησης δεν συνεισφέρει σε αυτές τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας», σημειώνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «η Βραδυνή» και στο δημοσιογράφο, Βαγγέλη Γιακουμή.

Προσθέτει πως η ανεπαρκής διαχείριση των πυρκαγιών είχε τραγικά αποτελέσματα. «είχαμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων, κινδύνευσε μία στρατηγικής σημασίας αμυντική εγκατάσταση της χώρας, είχαμε δυστυχώς απώλειες συνανθρώπων μας, τεράστιες ζημίες σε οικονομικές δραστηριότητες, ενώ η καταστροφή στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι ανυπολόγιστη. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει εδώ και μία τετραετία, παρότι είχε πρόσβαση σε χρηματοδότηση χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, να μην επενδύσει στην πρόληψη πυρκαγιών. Ενώ είχε παραλάβει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγκεκριμένο προγραμματισμό προσλήψεων στις δασικές υπηρεσίες και εγκεκριμένη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που πάγωσαν».

Χαρακτηρίζει υποκριτική την προαναγγελία μόνο 500 προσλήψεων πυροσβεστών από τον κ. Κικίλια μετά την καταστροφή, όταν είχε “ξεχάσει” το θέμα αυτό στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, και όταν είναι γνωστό ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν 3.600 κενές θέσεις βάσει του ΠΔ 79/2022. «ανάλογη είναι και η καθυστέρηση στη δασοπροστασία όπου πάγωσαν οι προγραμματισμένες το 2019 προσλήψεις 500 δασολόγων στις δασικές υπηρεσίες και διεκόπη η απασχόληση 5.000 εργαζόμενων».

Σχολιάζει τέλος: «δεν μπορώ να ξέρω και δεν μάς αφορά αν το ζεϊμπέκικο του κ. Πατούλη «βόλεψε» την κυβέρνηση. Όμως η απομάκρυνσή του δεν μειώνει και δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες για τις πυρκαγιές, του ίδιου και της κυβέρνησης. Εμείς κρίνουμε το έργο του κ. Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής. Και εκεί υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε θέματα προόδου έργων για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, διαφάνειας και διαδικασιών αναθέσεων, ποιότητας ζωής και εκσυγχρονισμού στη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθυστερήσεων στην ανακύκλωση, σκανδάλων και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη όπως δημοσιεύεται:

Η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη

Κύριε πρόεδρε, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ασφαλώς εθνική υπόθεση. Mπορείτε να μου κάνετε μία αποτίμηση της κατάστασης και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνει στον τομέα της πρόληψης για να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα;

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων εβδομάδων ανέδειξαν κυβερνητικές καθυστερήσεις όσον αφορά στην ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική κρίση. Η κλιματική κρίση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την κάλυψη αδυναμιών και ανεπάρκειας. Επιβάλλει ριζικές και σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα για μία ισχυρή πολιτεία.

Και στον τομέα των πυρκαγιών απαιτείται πρώτα από όλα πρόληψη. Αυτό επιβεβαιώνει το πόρισμα Goldammer του 2019 και η Δασική Στρατηγική της χώρας που εγκρίθηκε το 2018.

Όσα όμως προγραμματίσαμε το 2019 έχουν αδρανήσει, το πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.000 εργαζόμενους, τα πιλοτικά έργα πρόληψης πυρκαγιών στις μικτές ζώνες δάσους κατοικίας. Ακόμα και η απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας καθυστερεί, και είναι μόλις στο 0,5% των πόρων.

Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών ξεκινάει και στηρίζεται στα δασικά έργα (δασοπροστασία) και στις ισχυρές δασικές υπηρεσίες. Και συνδυάζεται με δράσεις ενίσχυσης της παραγωγικότητας των δασών που δίνουν και εισόδημα στην περιφέρεια της χώρας, αλλά και με πιλοτικά έργα στις μικτές ζώνες δάσους κατοικίας, που δυστυχώς λόγω της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού είναι πολλές στη χώρα μας.

Επιπλέον η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού σε όλους τους δήμους, η λειτουργία αποκεντρωμένων φορέων των προστατευόμενων περιοχών, η στήριξη προληπτικών δράσεων πολιτικής προστασίας και η ενίσχυση του εθελοντισμού αποτελούν κρίσιμους κρίκους της πολιτικής πρόληψης.

Η επικοινωνιακή διαχείριση από τη μεριά της κυβέρνησης δεν συνεισφέρει σε αυτές τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας.

Με  μία ψύχραιμη εκτίμηση θα ήθελα να μου κάνετε μία πρώτη αποτίμηση στο θέμα της διαχείρισης εκ μέρους της κυβέρνησης στις πυρκαγιές. Πώς το χειρίστηκε κατά τη γνώμη σας ο κ. Μητσοτάκης;

Η ανεπαρκής διαχείριση των πυρκαγιών είχε τραγικά αποτελέσματα. Είχαμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων, κινδύνευσε μία στρατηγικής σημασίας αμυντική εγκατάσταση της χώρας, είχαμε δυστυχώς απώλειες συνανθρώπων μας, τεράστιες ζημίες σε οικονομικές δραστηριότητες, ενώ η καταστροφή στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι ανυπολόγιστη.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει εδώ και μία τετραετία, παρότι είχε πρόσβαση σε χρηματοδότηση χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, να μην επενδύσει στην πρόληψη πυρκαγιών. Ενώ είχε παραλάβει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγκεκριμένο προγραμματισμό προσλήψεων στις δασικές υπηρεσίες και εγκεκριμένη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που «πάγωσαν».

Μετράμε 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ καθυστερεί ενώ και τα προγράμματα δασοπροστασίας - Antinero δεν υπήρξαν επαρκή, όπως αποδείχτηκε, γιατί δεν εντάσσονταν σε ένα σχεδιασμό. Αλλά και το αδιανόητο περιστατικό έκρηξης πυρομαχικών της Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο μαρτυρά τουλάχιστον έλλειψη συντονισμού και αναδεικνύει θέματα ασφάλειας σε κρίσιμες εγκαταστάσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε προσλήψεις πυροσβεστών και αναδιοργάνωση του τρόπου πρόληψης των πυρκαγιών. Μήπως όλα αυτά γίνονται λίγο αργά;

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό ο κ. Κικίλιας να προαναγγείλει προσλήψεις μόνο 500 πυροσβεστών μετά την καταστροφή, όταν είχε “ξεχάσει” το θέμα αυτό στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, και όταν είναι γνωστό ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν 3.600 κενές θέσεις βάσει του ΠΔ 79/2022.

Ανάλογη είναι και η καθυστέρηση στη δασοπροστασία όπου πάγωσαν οι προγραμματισμένες το 2019 προσλήψεις 500 δασολόγων στις δασικές υπηρεσίες και διεκόπη η απασχόληση 5.000 εργαζόμενων.

Η κλιματική κρίση απαιτεί άλματα προς το εμπρός αλλά, η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση εξαντλείται στο σημειωτόν προμηνύοντας σοβαρούς κινδύνους στο μέλλον.

Τι θα πρέπει να κάνει το κράτος, κατά τη γνώμη σας, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται παρόμοια φαινόμενα κάθε καλοκαίρι και ενόψει του χειμώνα για να μην έχουμε πλημμύρες;

Απαιτείται η άμεση κήρυξη αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων, ενώ το θεσμικό πλαίσιο, που επικαιροποιήθηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλει τη μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες εκτάσεις πριν τη χειμερινή περίοδο. Η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών/αντιδιαβρωτικών έργων προϋποθέτει όμως επάρκεια και στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, δηλαδή ισχυρό δημόσιο, που δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη.

Μπροστά στην έκταση των φαινομένων δεν αρκούν οι μικρές διορθωτικές κινήσεις. Η κυβέρνηση οφείλει τάχιστα να εφαρμόσει τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην κλιματική κρίση, υποχρέωση των Περιφερειών από το 2016, και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας που δεν αναθεωρήθηκαν ως όφειλαν το 2021.

Οφείλουμε παράλληλα να παρέμβουμε δυναμικά στους τομείς: αποκατάσταση οικοσυστημάτων, σχεδιασμός έργων σε αστικές περιοχές και νέα πρότυπα για τις αντιπλημμυρικές υποδομές, ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού χωρίς «παραθυράκια», αντιμετώπιση των αυθαιρέτων που χαϊδεύει η ΝΔ, έλεγχος δόμησης και πολλά ακόμη.

Δεν χρειαζόμαστε άλλες δηλώσεις «ετοιμότητας» αλλά ενίσχυση της επάρκειας της πολιτείας. Και αυτή είναι μία πολιτική επιλογή που δεν ήταν για 4 χρόνια στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η εσωτερική διεργασία στον ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Η δική σας στάση ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο αυτή έχει δώσει σε αρκετά στελέχη σας την δυνατότητα να εκφράσουν την άποψη  ότι ενδεχομένως θα μπορούσατε και εσείς ο ίδιος να διεκδικήσετε την ηγεσία του κόμματος στις εκλογές. Σας ενδιαφέρει μία τέτοια εξέλιξη;

Ανέλαβα μία μεγάλη ευθύνη ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Οφείλω να εκφράζω και να εξασφαλίζω την ενότητα του κόμματός μας καθώς και να στηρίζω την τεκμηριωμένη παρέμβασή μας για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως και κάνουμε τον τελευταίο μήνα μέσα και έξω από τη Βουλή. Αυτή είναι η προτεραιότητά μου.

Από την άλλη έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχει σημασία μόνο το πρόσωπο που θα είναι ο/η επόμενος/η Πρόεδρος του κόμματός μας αλλά και πώς θα δημιουργήσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και θα διαμορφώσουμε τη νέα πολιτική του πρόταση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα και εγώ να συμβάλλω και να εξασφαλίσω την επόμενη δυναμική ημέρα του κόμματός μας.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή Πρόεδρου πρέπει να απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και να την εμπνέει. Δεν πρέπει να αφορά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς αλλά να δίνει κυβερνητική προοδευτική διέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά την εκλογική του ήττα, παραμένει η μαχητική, προοδευτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να προτείνει στους πολίτες προοδευτική κυβερνητική διέξοδο.

Ως παρενέργεια του ζεϊμπέκικου του κ. Πατούλη ήταν η απομάκρυνσή του. Πώς κρίνετε την αλλαγή προσώπων και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα με την υποστήριξη στον κ. Ιωακειμίδη;

Δεν μπορώ να ξέρω και δεν μας αφορά αν το ζεϊμπέκικο του κ. Πατούλη «βόλεψε» την κυβέρνηση. Όμως η απομάκρυνσή του δεν μειώνει και δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες για τις πυρκαγιές, του ίδιου και της κυβέρνησης.

Εμείς κρίνουμε το έργο του κ. Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής. Και εκεί υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε θέματα προόδου έργων για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, διαφάνειας και διαδικασιών αναθέσεων, ποιότητας ζωής και εκσυγχρονισμού στη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθυστερήσεων στην ανακύκλωση, σκανδάλων και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σημειώνω δύο κινδύνους για τους κομματικούς υποψήφιους της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Από τη μία δεν θα μπορούν να αντισταθούν στην υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης που υλοποιεί η ΝΔ με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Και από την άλλη κινδυνεύουν να αναπαράγουν ένα σύστημα εξουσίας όπου κυριαρχεί το ρουσφέτι και η αδιαφάνεια. Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα.

Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, και με γνώμονα την αξία και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και τις ανάγκες των πολιτών, υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής. Εκπροσωπεί μία παράταξη που δεν είναι καπελωμένη κομματικά και έχει αυτόνομο λόγο.

Είναι μία αυτοδιοικητική υποψηφιότητα, συνδεδεμένη με τα βασικά προτάγματα της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η διαφάνεια και η δημοκρατία, η ορθή διαχείριση των πόρων για την ανάπτυξη όλων των περιοχών, χωρίς διακρίσεις, και η διαφάνεια και η δημοκρατία στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων. Με υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και τοπικών κοινωνιών, χωρίς κομματικά κριτήρια και εξυπηρετήσεις.

Δεν θα μπορούσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβαζαν κοινό υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής;

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν σημαντική μία συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση. Και ειδικά στην Αττική. Βέβαια, λόγω και της καθυστέρησης που δείξαμε και εμείς και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοικητικές επιλογές, έπρεπε να διαλέξουμε σε αυτή τη χρονική στιγμή την καλύτερη υποψηφιότητα. Και είναι σίγουρο ότι η υποψηφιότητα Ιωακειμίδη είναι καλύτερη αυτοδιοικητικά και λιγότερο κομματική.

Εμείς είμαστε σταθερά υπέρ των προοδευτικών συνεργασιών σε όλα τα πεδία της πολιτικής και ειδικότερα με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Ανδρουλάκης έκλεισε την «πόρτα» στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προεκλογικά στο πλαίσιο της απλής αναλογικής και ήταν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που πανηγύριζε στη Χαριλάου Τρικούπη την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όπου αναδείχθηκε κυρίαρχος ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης πρόσφατα στήριξε τον κ. Μητσοτάκη στο νόμο για τους απόδημους. Σε κάθε περίπτωση αυτή η πρόταση συνεργασιών δεν θα σταματήσει εκ μέρους μας. Χωρίς κομματικούς εγωισμούς και με απεύθυνση και στην κοινωνία όχι μόνο σε επίπεδο κορυφής.

Ποιος είναι ο πήχης στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Στόχος μας είναι να ενισχυθούν δημοτικά και περιφερειακά σχήματα που θα στηρίζουν την αυτοδιοίκηση και άρα την κοινωνία. Και να εκλεγούν σχήματα με προοδευτική κατεύθυνση ώστε να υπερασπιστούν τους πολίτες και τα δημόσια αγαθά. Ένα από τα κρίσιμα επίδικα πχ θα είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση του νερού και των ΔΕΥΑ όπως και η διαχείριση των απορριμμάτων. Και να υποστηριχτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τις ανισότητες. Αλλά και να στηρίξουμε τις δημοκρατικές αξίες και τα δικαιώματα που αμφισβητούνται πλέον και μέσα στη Βουλή από νέα πολιτικά μορφώματα.

Θέλουμε επίσης να εκλεγούν προοδευτικοί πολίτες που θα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο των τοπικών κοινωνιών, να μην είναι επαγγελματίες της πολιτικής και να μην στηρίζουν την εκλογή τους σε συστήματα εξουσίας και στο ρουσφέτι. Σε αυτά θα κριθούμε, παρότι αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι μία εύκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Διαχείριση cookies