Βιογραφικά

Δρ. Σπυρίδων Βυζαντινόπουλος

Είναι Γεωπόνος, απόφοιτος της Ανωτέρα Γεωπονικής Σχολής Αθηνών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  και κάτοχος Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο  Reading της  Αγγλίας. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις τον αγροτικό τομέα της χώρας μας (γεωπόνος εφαρμογών, στέλεχος του ΥΠΑΑΤ,  ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Διετέλεσε  Γεν. Δ/ντής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..  Συμμετείχε σε επιστημονικές επιτροπές για τη διαμόρφωση  αγροτικής και ερευνητικής πολιτικής για το ΥΠΑΑΤ και την ΕΕ.  Σαν συντονιστής ή εμπειρογνώμονας συμμετείχε  σε προγράμματα διδυμοποίησης της ΕΕ σε διάφορες χώρες. Διετέλεσε μέλος του FOCUS group  της ΕΕ και συμμετείχε σαν εμπειρογνώμονας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς . Έχει εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και  έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε διεθνή  και ελληνικά περιοδικά.


Θεοφάνης Γεωργόπουλος

Είναι διορισμένος ως Μόνιμος Λέκτορας Εφαρμογών σε προσωποπαγή θέση (Μέλος Δ.Ε.Π) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Εξειδικεύεται στην «Τεχνολογία και Ποιοτικό έλεγχο σιτηρών και αρτοσκευασμάτων». Είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλος σπουδών (Licentiate) στην Τεχνολογία Τροφίμων από το Department of Food Technology, Engineering and Nutrition, Lund University, Σουηδία. Συμμετέχει σε Επιτροπές, Μητρώα, Ερευνητικά Προγράμματα. Είναι μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και μέλος της American Association of Cereal Chemists (AACC). Επίσης είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ).


Δρ. Ναπολέων Καππάτος

Γεωπόνος – Περιβαλλοντολόγος, κατέχει Διδακτορικό (Ph.D.) στην Περιβαλλοντική Μηχανική. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στη Γεωχημική Ρύπανση Περιβάλλοντος. Πτυχίο Γεωπόνου Φυτικής Παραγωγής. Είναι ενεργό μέλος στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (Ε.Ι.Ε.Ε.), στο Διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (I.I.I.A.). Κατέχει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Εκπαιδευτικής Επάρκειας από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) - Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων. Έχει διατελέσει Επιθεωρητής Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας ως προς το ISO 9001:2000: στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας (IRCA). Διαθέτει ευρεία εμπειρία και εξειδίκευση στην περιβαλλοντική μηχανική, τη γεωχημική ρύπανση, και τις δημόσιες πολιτικές με έμφαση στην αγροτική διακυβέρνηση και την ασφάλεια ποιότητας. Έχει συμβάλλει στην εκπαίδευση και επιμόρφωση στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Έχει συμβάλει στη διαμόρφωση στρατηγικών επιλογών και ετήσιων σχεδίων δράσης. Κατά την διάρκεια ετών στα καθήκοντά του ήταν, η Παρακολούθηση  και αξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Η Παρακολούθηση εφαρμογής ευρωπαϊκών πολιτικών και επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Παρακολούθηση υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων στον αγροδιατροφικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό τομέα. Έχει συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας για την περιφερειακή ανάπτυξη και την παρακολούθηση τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την SRSS της Ε.Ε. Ήταν στην Εκπροσώπηση του O.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε ελέγχους και συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και Εκπρόσωπος του O.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε συναντήσεις Ευρωπαϊκών Οργανισμών Πληρωμών και Ελέγχων Αγροτικών Επιδοτήσεων.


Έλενα Μαγείρου

Είναι Γεωπόνος – Βιοκαλλιεργήτρια. Σπούδασε Γεωπόνος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για 8 χρόνια εργάστηκε ως στέλεχος σε εταιρεία Γαλλικών συμφερόντων. Από το 1996 βιοκαλλιεργεί τα κτήματά της, λειτουργεί έναν μικρό παραδοσιακό αγροτουριστικό  ξενώνα, παράγει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, ελαιόλαδο και κρασί από τοπικές ποικιλίες. Επίσης συντάσσει μελέτες για ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα για συμπολίτες της, βοηθώντας στην εναλλακτική ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών συνεταιρισμών του τόπου της.


Δημήτριος Μπιλάλης

Είναι Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Καθηγητής Γεωργίας & Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού  Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίτιμος Διδάκτορας του USAMV Cluj. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας. Έχει δημοσιεύσει πλέον των 135 εργασιών σε διεθνή περιοδικά και πολύ μεγάλο αριθμός σε διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος σε editorial board διεθνών ερευνητικών περιοδικών. Επιστημονικός Υπεύθυνος και μέλος ερευνητικών ομάδων  σε πάνω από 70 projects (Ευρωπαϊκά, Εθνικά και του Ιδιωτικού τομέα). Διδάσκει σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Έχει σχεδιάσει Μέτρα Αγροτικής Πολιτικής  για χώρας μας. Έχει διατελέσει εθνικός  εκπρόσωπος της IFOAM EU. Έχει υπάρξει μέλος σε μεγάλο αριθμό επιτροπών του Υπουργείου Γεωργίας & Παιδείας. Εισηγητής στο Ελληνικό κοινοβούλιο για θέματα Βιολογικής Γεωργίας, GMO, Φαρμακευτική Κάνναβη.


Δρ. Παναγιώτης Σαρρής

Είναι Καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επικεφαλής της ομάδας «Μικροβιολογίας και Μοριακών Αλληλεπιδράσεων Μικροβίου – Ξενιστή» στο ΙΜΒΒ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Επίσης είναι Επίτιμος Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Ζωής του University of Exeter στη Μεγάλη Βρετανία.

Έχει ένα πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, έχοντας σπουδάσει Μοριακή Βιοιατρική και αποκτήσει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους ειδίκευσης στην Κλινική Χημεία & Μικροβιολογία και στη Βιοτεχνολογία Φυτών. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη «Μικροβιολογία και Μοριακές Αλληλεπιδράσεις Μικροβίου – Ξενιστή» από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στην καριέρα του, υπήρξε συνεργαζόμενος ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Εργαστήριο Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής. Επιπλέον, έχει υπάρξει συνεργαζόμενος ερευνητής (Senior Research associate) για έξι χρόνια στο φημισμένο John Innes Centre της Μεγάλης Βρετανίας, στο πλευρό του διάσημου Γενετιστή Prof. Jonathan DG Jones.

Έχει αναλάβει ρόλους ως επιστημονικός υπεύθυνος και διαχειριστής σε 18 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά consortia (COST κ.α.) σε θέματα που άπτονται των επιστημονικών του πεδίων. Έχει υπάρξει εκλεγμένο μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) “Αγροτική Παραγωγή, Διατροφή, Τρόφιμα, Αγρο-βιοτεχνολογία και Υδατοκαλλιέργειες” του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (ΦΕΚ: Τεύχος ΥΟΔΔ 200/10.04.2018).

Είναι ενεργό μέλος της επιστημονικής κοινότητας, συμμετέχοντας στη συντακτική ομάδα πέντε επιστημονικών περιοδικών υψηλής απήχησης και στις κριτικές επιτροπές πολλών επιστημονικών εκδοτικών οίκων. Έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως τα Science, Cell, Nature, Nature Genetics, PNAS, Plant Cell και PLoS, με περισσότερες από 3000 αναφορές στο έργο του.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν η δημοσίευση του στο περιοδικό Cell το 2015, η οποία ανακηρύχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη βιολογία παγκοσμίως και μνημονεύτηκε στο περιοδικό Science. Ο Δρ. Π. Σαρρής έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής σε περισσότερα από 30 διεθνή και εθνικά συνέδρια, αναδεικνύοντας την ηγετική του θέση στην επιστημονική κοινότητα.